Lite att tänka på

Musiken

Även om det är fullt upp med allt annat som ska planeras inför bröllopet så försök att lägga lite tid på att fundera på vad ni vill höra för musik under kvällen. Det är bättre att göra det innan än att komma på det precis då alla gäster ska upp på dansgolvet. Det är naturligtvis ni som bestämmer vilken musik ni vill dansa till men försök också att tänka på vad era gäster kan tänkas vilja ha. Som på alla bröllop brukar vara det både gamla och unga gäster som vill dansa och då ska ju helst musiken passa alla. Ett bra tips är att i god tid innan er fest börja skriva ner lite låtar som ni gillar och låta oss ta del av den listan. Det kan t ex vara en spellista som ni delar ut på Spotify.  Även de låtar som ni INTE vill dansa till är nog så viktiga.

Ni bör också bestämma vilken låt ni vill dansa ”bröllopsvalsen” till och kontrollera att DJ:n har den låten innan. Idag är det lika vanligt att man dansar till en modern låt som en gammal klassisk vals. Det är ni som bestämmer. Ingenting är fel!

Liveband eller DJ?

Eller kanske både och? Det är ingen hemlighet att Spotify konkurrerar ut många DJ:s när hela världens musik finns i en supersmidig app och du enkelt kan koppla din dator eller telefon till ett par högtalare. Och visst, det funkar ju bra hemma eller på den mindre firmafesten på kontoret. Men när du ska ordna den kanske viktigaste festen i ditt liv kan det nog vara skönt att överlämna musikansvaret till någon annan. Och på köpet får du musikanläggning och en ljusutrustning. För oss är det inget problem att ordna ett liveband som spelar först och sedan tar en DJ över. Snåla inte och bara boka liveband, resultatet blir så mycket bättre med en DJ som kan läsa av dansgolvet än en förprogrammerad spellista som alla gäster ska bestämma över. Samtidigt..

Middagen

Olika par väljer att lägga upp middagen på olika sätt. Det vanligaste är middagen avslutas helt och hållet och efter det blir dans till småtimmarna, men det går också bra att bryta dansen med att servera bröllopstårtan. Risken med att dansa, bryta för tårta och sedan få igång dansen igen är att en del kanske går hem efter tårtan eller att dansen inte riktigt kommer igång igen efter avbrottet. Men det beror mycket på vilken tid på kvällen som dansar startar och hur danssugna folk är. Sådant här kan man alltid stämma av med DJ:n innan så det blir precis så bra som ni vill ha det!

Tider för kvällen

Vi som jobbar med många bröllop vet hur svårt det kan var att beräkna tider inför kvällen, men det brukar en duktig toastmaster hålla koll på. En bra tumregel brukar vara att räkna med minst en timme per serverad rätt. Så exempelvis om ni har förrätt, huvudrätt, dessert och sätter er vid bordet kl 18 så är ni inte klarar förrän tidigast vid 22. Om ni sedan ska ha kaffe & tårta bör ni räkna med minst 5-6 timmar från det att ni sätter er till bords. Det kan låta extremt långt men så lång tid kan en middag ta med tal, uppträdanden, sånger och andra avbrott. Sedan måste ju gästerna få tid att äta också. Men som sagt, en duktig toastmaster brukar hålla ordning och se till att tiderna hålls och kan göra ett bra tidsschema för kvällen.